Srovnání silniční a železniční nákladní dopravy s důrazem na jejich kombinaci v rámci ČR a vybraných zemí EU - Hájek, Radim (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce analyzuje silniční a železniční nákladní dopravu a posuzuje možnosti jejich vzájemné kooperace. Poukazuje na silné přepravní proudy silniční nákladní dopravy a důsledky z toho vyplývající. Touto prací chce autor poukázat, proč by přeprava nákladu měla probíhat po silnici a železnici v součinnosti a navrhuje možná řešení, jež by mohla být uplatněna v oboru kombinované přepravy a vedla k minimalizaci nákladů a maximalizaci výhod jednotlivých druhů dopravy. Práce je zaměřena především na kontinentální kombinovanou přepravu v ČR a vybraných zemí EU.
The comparison of road and rail freight transport in view of the mutual combination in conditions of the Czech Republic and the choice countries of the European Union
Keywords: atraktivita systému; kombinovaná přeprava; operátoři kombinované přepravy; podpora; překládky; attractiveness of system; combined transport; combined transport operator; support; transshipment