Používání bezkontaktních čipových karet ve veřejné osobní dopravě - Horynová, Vlasta (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce mapuje využití bezkontaktních čipových karet ve veřejné osobní dopravě. Zachycuje obecné trendy v této problematice se zvláštním zřetelem na jejich použití v ČR. Věnuje se také nanejvýš aktuálnímu tématu interoperability těchto karet, které není dosud zcela dostatečně v odborné literatuře zpracováno. Úvodní část definuje základní pojmy spojené s touto tématikou a následně analyzuje současný stav odbavovacích systémů jak v ČR, tak i v dalších evropských zemích. Druhá část se zabývá způsoby odbavování cestujících v jednotlivých druzích přeprav, včetně přepravních a tarifních podmínek. Třetí část posuzuje výhody a nevýhody, které s sebou nese používání bezkontaktních čipových karet, a snaží se zaujmout stanovisko k otázce, který z těchto jevů převládá. Čtvrtá část se věnuje v oblasti dopravy novému fenoménu interoperability a snaží se zachytit její využití ve veřejné dopravě se specifickým zaměřením na ČR.
The use of proximity card in public passenger transport
Keywords: integrované dopravní systémy; čipové karty; Interoperabilita; odbavovací systémy; cestující