Analýza karobového prášku pomocí UHPLC - Frühbauerová, Michaela; Červenka, Libor; Hájek, Tomáš; Pouzar, Miloslav; Palarčík, Jiří (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato práce byla zaměřena na optimalizaci extrakce polyfenolických sloučenin z karobového prášku po jeho namletí na mlýnech, pracujících na různém mechanismu (rotační nožový, kryogenní, vibrační). V dalším kroku je optimalizována metoda pro analýzu látek obsažených v karobovém prášku s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi (kolona Kinetex XB-C18 100Å, 150×2,1 mm, velikost částic 1,7 µm). Jako mobilní fáze byla použita směs acetonitrilu a deionizované vody s přídavkem kyseliny mravenčí (pH ~ 3.1). Pro separaci 14 standardů byla využita gradientová eluce a k detekci detektor s diodovým polem (DAD). Součástí práce je i stanovení antioxidační aktivity extraktů vzorků pomocí metody DPPH.
Analysis of carob powder using UHPLC
Keywords: Svatojánský chléb; fenolické látky; UHPLC; carob; phenolics; UHPLC