C - reaktivní protein a jeho význam pro diagnostiku - Indrová, Monika (Univerzita Pardubice, 1998)
C - reaktivní protein je protein akutní fáze syntetizovaný v játrech. Za patologických stavů se může jeho hodnota mnohonásobně zvýšit. Je rozpoznavatelem poškozených buněk a jejich produktů a řadí se mezi proteiny s rychlou odpovědí. Uplatňuje se v diagnostice bakteriálních infekcí, kardiovaskulárních chorob, artritidy, nádorových či jiných onemocnění. Stanovuje se převážně imunoturbidimetricky.
C - reactive protein and its significance for diagnosis
Keywords: C - reaktivní protein; proteiny akutní fáze; reaktanty akutní fáze; bakteriální infekce; akutní infarkt myokardu; revmatická onemocnění; vaskulitida; nádory; mikroturbidimetrie; ELISA; latexový test