Vliv bezdomovectví na systém hodnot jednotlivce - Macháček, Michal (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se věnuje problematice bezdomovectví. Zabývá se především materiálními, ale i duševními hodnotami lidí bez domova. Zaměřuje se na dvě skupiny lidí bez domova, a to na lidi dlouhodobě pobývající na ulici a lidi pohybující se na ulici pouze krátkodobě, pro něž je pobyt na ulici pouhou epizodou nebo opakujícím se jevem. Výzkumná část práce je postavena na údajích z terénního deníku, který je výstupem kvalitativně zaměřeného terénního výzkumu. Byly zjišťovány údaje o minulosti, přítomnosti, ale i možné budoucnosti lidí bez domova. Práce se zaměřuje na zjištění, jak se v důsledku změny životního stylu změnily jejich především materiální, ale i duševní hodnoty, a které hodnoty jsou pro lidi bez domova nejdůležitější. Dílčí cíle zjišťují, jak lidé bez domova daným hodnotám rozumí a zda si vytváří nový sociální systém s vlastními hodnotami.
The impact of homelessness on individual´s systém of values
Keywords: bezdomovectví; sociální vyloučení; hodnoty; sociální systém; homelessness; social exclusion; values; social system