Restaurování souboru malířských uměleckých děl na papíru - Schmidtová, Klára (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce pojednává o kompletním restaurování souboru polychromovaných artefaktů z papírmašé a tří výtvarných děl rozdílných technik na papírové podložce. Jedná se polychromované artefakty z papírmašé z Dětenického betlému, o kvašovou malbu „Kterak P. Ježiš od Herodesa nazpět ku Pilátovi zase odeslán jest byl.“, kresbu suchým pastelem s názvem „Hlava ženy“ od Františka Tichého a temperovou malbu „Sursum corda“ od Václava Hradeckého. Bakalářská práce zahrnuje veškerou dokumentaci průzkumů a provedených restaurátorských prací na těchto dílech, podrobněji se i v teoretické rovině věnuje dílu „Sursum corda“ a jeho autorovi.
Restoration of collection of paintings on paper
Keywords: restaurování; papír; pastel; tempera; kvaš; papírmašé; Hradecký, Václav; Tichý, František; Dětenický betlém; Prackov; restoration; paper; pastel; tempera; papier-mâché