Význam inhibice ATM, ATR a DNA-PK kináz v odpovědi buněk lidských fibroblastů na ionizující záření - Bednářová, Helena (Univerzita Pardubice, 2013)
V diplomové práci se zabývám vlivem inhibitoru ATM kinázy (KU 55933), inhibitoru ATR kinázy (VE-821) a DNA-PK (NU 7441) na lidské fibroblasty BJ a NHLF, vystavené různým dávkám gama záření 60Co. Testovali jsme hypotézu, že inhibitory zvyšují citlivost fibroblastů na ionizující záření. Pozorovali jsme cytotoxický efekt inhibitoru KU 55933 i u neozářených buněk. Z hlediska inhibice reparace radiačního poškození měl největší efekt na lidské fibroblasty inhibitor DNA-PK, NU 7441.
The role of inhibition of ATM, ATR and DNA-PK in human fibroblast response to ionizing radiation
Keywords: NU 7441; KU 55933; ATM; ATR; DNA-PK; ionizující záření; fibroblasty; ionizing diation; fibroblasts