Prostor a čas v pohádkách Karla Jaromíra Erbena - Poláčková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se věnuje poetice prostoru a času v pohádkách Karla Jaromíra Erbena. Je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou část. První se zabývá obecně pohádkami, v první řadě vymezením tohoto pojmu, vlivem pohádek na děti, vývojem a funkcí pohádky. Poslední kapitola v této části se blíže věnuje pohádce lidové. Následuje představení klíčového autora v této práci, kterým je Karel Jaromír Erben. V praktické části je proveden rozbor a analýza textu s interpretací vybraných pohádek nejen obecně, ale především z hlediska problematiky času a prostoru.
Space and Time in Fairy Tales by Karel Jaromír Erben
Keywords: Erben, Karel Jaromír; pohádky; lidové pohádky; děti; čas a prostor; fairy tales; folk tales; children; time and space