Uplatnění pokročilých metod TTD v Armádě ČR - Jančaříková, Terezie (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce se zabývá návrhem kalibračních modelů stanovení vybraných tribodiagnostických parametrů - čísla celkové alkality (TBN) a kinematické viskozity při 100 °C (KV 100 °C) - metodou infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR) s využitím vícerozměrné statistické metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Tvorba kalibračních modelů a jejich validace byla aplikována na motorový olej MAXIMA RLD 15W/40, který je používán ve vozidlech Armády České republiky TATRA T-810.
Application of advanced tribotechnical methods in the Army of Czech Republic
Keywords: TBN; kinematická viskozita; KV; FTIR spektrometrie; metoda částečných nejmenších čtverců; PLS; TQ analyst; kinematic viscosity; FTIR spectroscopy; partial least squares regression