Pojem svobody ve filozofii fotografie Viléma Flussera - Vaňková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této bakalářské práce je představit názor Viléma Flussera, že fotografie není zájmem pouze estetiky. Flusser buduje novou filozofii fotografie, která by mohla zkoumat fotografii z hlediska nedostačujícího prostoru pro lidskou svobodu, nastolit tak svobodě nový obsah. Text je členěn do tří hlavních celků. V první části se věnuje hlavním pojmům filozofie fotografie, jako jsou fotoaparát, fotografování a fotografie. Druhá část dešifruje distribuci a příjem fotografie a také popisuje vnímání a působení fotografie. Třetí část se zabývá Flusserovým tvrzením, že je nutné, aby vznikla filozofie fotografie, která má najít prostor pro lidskou svobodu v postindustriální společnosti. Flusserovy názory jsou konfrontovány s názory Susan Sontagové, Miroslava Petříčka a Waltera Benjamina.
Concept of liberty in Vilém Flusser´s philosophy of photography
Keywords: fotografie; filozofie; Vilém Flusser; svoboda; photography; philosophy; liberty; Susan Sontag; Miroslav Petříček; Walter Benjamin