Socioekonomické aspekty kvality života seniorů - Moudrá, Marie (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou socioekonomických aspektů kvality života seniorů, její první část byla věnována teoretickým poznatkům týkajícím se kvality života a sociálním službám, které jsou seniorům poskytovány. Část byla věnována komunitnímu plánování sociálních služeb a v souvislosti s tím také jejich kvalitě. Poté, co bylo pomocí charakteristiky demografického vývoje v městě Pardubice poukázáno na to, že trend stárnutí populace se projevuje také v této lokalitě, mohla být pozornost věnována již samotnému empirickému průzkumu. V rámci nějž byly provedeny standardizované rozhovory na základě kombinace oficiálního dotazníku WHOQOL-OLD a dotazníku na spokojenost s místním společenstvím od Týmové iniciativy pro místní udržitelný rozvoj, o. s. Cílem tohoto empirického průzkumu bylo zjištění spokojenosti seniorů s místním společenstvím a popsání jejich spokojenosti s kvalitou vlastního života.
Socioeconomic aspects of quality of seniors' life
Keywords: senioři; kvalita života; sociální služby; komunitní plánování; seniors; quality of life; social services; community planning