Enaminonové hlinité sloučeniny pro syntézu biologicky akceptovatelných polymerů - Bažantová, Jana (Univerzita Pardubice, 2017)
V rámci této bakalářské práce byla provedena literární rešerše zabývající se přípravou a charakterizací příslušných hlinitých komplexů, jejich reaktivitou a využitím jako katalyzátorů v ROP reakcích vedoucích k biodegradovetelným materiálům. Reakcemi neutrálního ß-enaminonového proligandu s AlMe3, AlMe2Cl nebo LiAlH4 bylo připraveno několik hlinitých komplexů chelatovaných ß-enaminonovým ligandem, konkrétně L°AlMe2,L°AlMeCla L°3Al a iontová sloučenina [L°'Al(THF)3]I. Připravené komplexy byly použity pro předběžné testy jejich reaktivity, s cílem nahradit některé z methylových substituentů na centrálním atomu hliníku. První dva komplexy byly použity i jako iniciátory polymeračních reakcí s otevřením kruhu -kaprolaktonu, trimethylenkarbonátu a L-laktidu. Všechny připravené komplexy a polymery byly charakterizovány pomocí 1H a 13C NMR spektroskopie v roztoku deuterovaného rozpouštědla. Molekulová struktura některých komplexů byla určena za použití rentgenostrukturní analýzy.
Aluminum Complexes Containing Enamione Ligands for Synthesis of Biologically Acceptable Polymers
Keywords: hlinité komplexy; ß-enaminonový ligand; katalyzátor; polymerace; biodegradace; epsilon-kaprolakton; trimetylenkarbonát; L-laktid; aluminum complexes; ß-enaminone ligand; (co)iniciator; polymerization; biodegradation; epsolone-caprolactone; trimethylencarbonate; L-lactide