Opticky a tepelně indukované rozpouštění a difuze stříbra v tenkých amorfních vrstvách - Krbal, Miloš (Univerzita Pardubice, 2002)
Ve vysoké čistotě byla připravena skla o složení As30S70, As33S67 a Ge30S70. Tenké vrsty byly připraveny vakuovým napařováním a metodou spin-coating. Tyto vrstvy byly přepařeny tenkou vrstvou Ag. V připravených vrstvách byla měřena kinetika opticky a tepelně indukovaného rozpouštění a difuze Ag. Vznikající reakční produkty byly analyzovány pomocí rentgenové mikroanalýzy, RBS spektroskopií, UV, VIS, NIR spektroskopií a Ramanovou spektroskopií.
Photo- and thermally- induced dissolution and diffusion of silver in thin amourphous films
Keywords: Chalkogenidová skla; amorfní vrstvy; tenké vrstvy; fotoindukce; Ramanova spektroskopie; optické vlastnosti