Stanovení kortizolu ve slinách metodou kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí - Suchý, Jindřich (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá vývojem a optimalizací metody kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí pro stanovení koncentrace kortizolu ve slinách. V první části jsou popsány vlastnosti kortizolu, jeho funkce v organismu, onemocnění s ním spojená a možnosti jeho stanovení v různých biologických materiálech. V experimentální části je popsán odběr vzorků slin, jejich příprava k analýze a postup optimalizace metody stanovení kortizolu.
Determination of cortisol in saliva by liquid chromatography with mass detection
Keywords: kortizol; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; sliny; cortisol; liquid chromatography; mass spectrometry; saliva