Identifikace biomarkerů imunotoxicity u kroužkovců pro ekotoxikologické testy - Krykorková, Hana (Univerzita Pardubice, 2023)
Teoretická část diplomové práce se zabývá identifikací jednotlivých biomarkerů imunotoxicity u kroužkovců. Práce dále popisuje fungování imunitního systému člověka i kroužkovců a klade důraz na popis metod testování imunotoxicity látek. V experimentální části je práce věnována optimalizovaným postupům detekce působení imunotoxické látky hexahydrátu chloridu nikelnatého na organismus roupic Enchytraues crypticus. Koncentrace toxické látky jsou stanovovány na takové úrovni, která testovaný organismus neusmrtí, ale ovlivní jej na biologické úrovni.
The Identification Of Immunototxic Biomarkers In Annelids For Ecotoxicolo-gical Tests
Keywords: imunotoxicita; coelomocyty; roupice Enchytraues crypticus; chlorid nikelnatý; riboflavin; immunotoxicity; coelomocytes; Enchytraues crypticus; nickel chloride; riboflavine