Reformace ve slezských městech na příkladu Krnova a Těšína - Valový, Jiří (My University, 2016)
Článek přibližuje průběh reformace v 16. století na příkladu dvou slezských měst – Krnova a Těšína. Ve zkoumaných městech popisuje, ve kterém časovém období a za jakých podmínek se reformace mohla rozvíjet. Rovněž se zabývá vlivem a kroky příslušných knížat, případně městských rad, na celý proces a náboženský život ve městech. Neopomíjí ani katolické duchovní a řeholní řády a zaměřuje se na jejich postavení a osudy během reformace. Na základě komparace obou měst popisuje a hodnotí specifika reformace ve Slezsku.
The Reformation in Krnov (Jägerndorf) and Cieszyn (Teschen) The Reformation in Krnov (Jägerndorf) and Cieszyn (Teschen)
Keywords: Slezsko; 16. století; reformace; Krnov; Těšín; řeholní řády; Silesia; 16th century; Reformation; Krnov; Cieszyn; monastic orders