Fyziologická role mikrobiomu u člověka - Wagnerová, Sofie (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na roli mikrobiomu v lidském těle. V práci jsou popsány významné funkce, které mikrobiom v lidském těle zastává. Podrobněji se pak zabývá popisem střevního mikrobiomu, jeho funkcemi a faktory, které ovlivňují jeho složení. Střevní dysbióza může způsobit, nebo může být projevem několika nemocí. V této práci je uveden popis změn mikrobiomu u Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy, kolorektálního karcinomu a syndromu dráždivého tračníku. V závěru práce je popsáno, jakým způsobem lze mikrobiom cíleně modulovat.
Physiological Role Of Human Microbiome
Keywords: mikrobiom; střevo; Crohnova choroba; ulcerózní kolitida; kolorektální karcinom; syndrom dráždivého tračníku; microbiome; gut; Crohn's disease; ulcerative colitis; colorectal carcinoma; irritable bowel syndrome