Panství Králíky v první polovině 19. století optikou správy rodinného fideikomisu hrabat Allthannů - Macková, Marie (My University, 2021)
Panství Králíky se stalo fideikomisem v polovině 17. století a zůstalo v tomto právním postavení až do roku 1924.Faktickou správu panství, které nebylo rezidenční, měli v této době vždy ve svých rukách patrimoniální úředníci, kteří zároveň museli vykonávat přenesené státní pravomoci.
THE KRÁLÍKY ESTATE IN THE FIRST HALF OF THE 19th CENTURY AND THE ADMINISTRATION OF THE FAMILY FIDEICOMMISSUM OF THE COUNTS OF ALTHANN
Keywords: 19. století; fideikomis; Althann; Habsburská monarchie; 19th century; fideicommissum; Althann; Habsburg monarchy