Předvídání na FOREXU pomocí technické analýzy a umělé inteligence - Obolecký, Jan (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zabývá predikcí vývoje měnových párů na FOREXU. V první kapitole autor představuje základní principy obchodování na forexovém trhu. Druhá kapitola popisuje tři přístupy pro generování signálů nákupu a prodeje. První metodika transformuje okénko časové řady do spektrální roviny pomocí periodogramu a provádí analýzu nalezených period prostřednictvím shlukovacích metod. Druhý algoritmus aplikuje genetický algoritmus na časovou řadu interpretovanou fuzzy metodou. Třetí skupinu metod tvoří zástupci takzvané technické analýzy - ROC, MACD. V praktické části autor popisuje návrh, analýzu a softwarovou implementaci aplikace. V aplikaci jsou naprogramovány metodiky uvedené v teoretické části. V sekci diskuze je prezentována úspěšnost implementovaných algoritmů.
FOREX forecasts by applications of technical analysis and artificial intelligence
Keywords: Forex; predikce; klouzavé průměry; periodogram; shluková analýza; fuzzy; technická analýza; Forex; prediction; moving averages; periodogram; cluster analysis; fuzzy; technical analysis