Krizová intervence ve zdravotně sociální práci - Čermák, Zdeněk; Sobotková, Lucie (My University, 2017)
Příspěvek představuje možnosti využití základů krizové intervence ve zdravotně sociální práci. V úvodu příspěvku je nastíněna současná situace v oblasti poskytování krizové intervence ve zdravotně sociální práci. Následně příspěvek představuje krizi jako základní emoční stav, který má určité podoby a zákonitý vývoj. Zvláštní význam je věnován krizi situačního charakteru, která je u cílových skupin zdravotně sociálních pracovníků nejčastější. Další kapitola představuje krizovou intervenci jako specifickou metodu práce s klienty, kteří se ocitají v náročné životní situaci. Představeny jsou také základní podoby krizové intervence s důrazem na krizovou intervenci tváří v tvář. Následně se příspěvek zabývá vymezením třech specifických skupin krizové intervence ve zdravotně sociální práci a to cílovou skupinou osob se získaným tělesným postižením, v nepříznivé sociální situaci a cílovou skupinou umírajících a jejich rodin. Příspěvek má charakter teoretického diskurzu do problematiky
Crisis intervention in health and social work
Keywords: Krize, krizová intervence, zdravotně sociální práce, tělesné postižení, rodina, nepříznivá sociální situace; Crisis, crisis intervention, health and social work, handicapped, family, unfavorable social situation