Syntéza biologicky aktivních látek s využitím fosgenu - Pejchal, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce shrnuje využití fosgenu při syntézách biologicky aktivních látek. V první části práce jsou diskutovány dosažené výsledky aplikovaného výzkumu. Ve všech případech se jednalo o vývoj technologií výrob s aplikací fosgenu včetně provozního ověření. Ve druhé části jsou diskutovány autorovy výsledky primárního výzkumu. V této části práce jsou popsány syntézy biologicky aktivních derivátů chirálních fluorovaných benzthiazolů a testování jejich biologických aktivit.
The Synthesis of Biological Active Compounds with the Phosgene Applications
Keywords: fosgen; průmyslová aplikace; benzthiazoly; acetylcholinesteráza; butyrylcholinesteráza; inhibice; phosgene; industrial application; benzothiazole; acetylcholinesterase; butyrylcholinesterase; inhibition