Posouzení stavu zdraví a nerovností ve stavu zdraví populace v zemích EU-28 - Kopecká, Lucie (Štatistický úrad Slovenskej republiky, 2019)
Situace ve stavu zdraví evropské populace je mezi evropskými politiky diskutované téma, protože ovlivňuje ekonomiky jednotlivých států. Například v rámci strategie Health 2020 jsou stanoveny mimo jiné cíle směřující ke zlepšení stavu zdraví a snížení nerovností v této oblasti. Hlavním cílem tohoto článku je posoudit stav zdraví a nerovnosti ve stavu zdraví v rámci členských zemí Evropské Unie (EU-28) pomocí vícerozměrných statistických metod. Tyto metody jsou schopné posoudit stav zdraví v zemích EU-28 a odhalit nerovnosti ve stavu zdraví na základě vhodně zvolených ukazatelů stavu zdraví, které byly získány z databází Eurostatu, OECD a WHO.
Assessment of Health Status and Inequalities of the Population´s Health Status in the EU-28 Countries
Keywords: stav zdraví; nerovnosti; EU-28; vícerozměrné statistické metody; health status; inequalities; EU-28; multivariate statistical methods