Příprava prekurzorů léčiva Rivaroxaban - Feixová, Viola (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce popisuje přípravu N-[4-(3-oxomorfolin-4-yl)fenyl]-N-(ethoxykarbonyl)aminoethanalu jakožto prekurzoru humánního léčiva - antikoagulancia Rivaroxaban. Z tohoto prekurzoru lze Rivaroxaban syntetizovat v neracemické formě s využitím asymetrické Henryho reakce. Příprava prekurzoru byla provedena sedmi-krokovou syntézou vycházející z levného, komerčně dostupného N-fenylaminoethanolu. Reakční podmínky jednotlivých reakčních kroků byly optimalizovány za účelem maximalizace výtěžků. Všechny meziprodukty a cílový prekurzor byly charakterizovány pomocí dostupných analytických metod.
Preparation of precursor of drug Rivaroxaban
Keywords: Antikoagulancia; Anticoagulant drugs; Rivaroxaban; Inhibitor of Factor Xa; Morpholine-3-one derivatives; Asymmetric Henry reaction; Rivaroxaban; Inhibitor faktoru Xa; Morfolin-3-onové deriváty; Asymetrická Henryho reakce