Studium draselno-olovnatých a draselno-zinečnatých borofosfátových skel - Petřík, Jiří (Univerzita Pardubice, 2002)
Byla studována borofosfátová skla systémů K2O-ZnO-B2O3-P2O5 a K2O-PbO-B2O3-P2O5. Byly zjištěny hodnoty měrné hmotnosti, molárního objemu, koeficientu teplotní roztažnosti, teploty skelné transformace a dilatační teploty měknutí u 21 skel draselno-zinečnatých a 16 skel draselno-olovnatých. Na základě naměřených Ramanových, infračervených a NMR spekter byl navržen strukturní model skel a diskutovány vztahy mezi zjištěnými fyzikálními vlastnostmi borofosfátových skel a jejich strukturou.
Study of potassium-lead and potassium-zinc borophosphate glasses
Keywords: borofosfátová skla; termická analýza; struktura skel; Ramanova spektra; infračervená spektra; nukleární magnetická rezonance