Depoty z doby laténské na území bývalého Československa - Machara, Filip (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce sleduje nemincovní depoty z mladší doby železné na území České a Slovenské republiky. Jejím primárním úkolem je pokusit se analyzovat některá základní fakta spojující problematiku fenoménu deponování. Stěžejní je vypracování seznamu lokalit, obsahující jednotlivé sledované skutečnosti, které jsou rozčleněny dle informační validity. Dále je sledována chronologie depotů, která je dokladem frekvence deponování v jednotlivých časových úsecích mladší doby železné. Následně jsou sledovány vnější souvislosti spojené s deponováním, včetně přírodních podmínek a výškopisného rozpoložení. V závěrečné části práce je věnován prostor vnitřním souvislostem, které depoty spojují, zejména pak jejich hmotné náplni, jež byla následně rozdělena do několika skupin, a krátkému zhodnocení sledovaných skutečností.
La Tène Culture Depots in the Area of Former Czechoslovakia
Keywords: laténská kultura; nemincovní depot; mladší doba železná; nálezové okolnosti; Česká republika; Slovenská republika; La Tène culture; non-coinal hoard; late Iron Age; Czech Republic; Slovak Republic