Portréty Blaníka v 19. století v krásné literatuře - Štecherová, Petra (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá blanickou pověstí v průběhu 19. století. Postihuje autory, kteří se věnovali této pověsti v 19. a na počátku 20. století. Ukazuje, jak se pověst měnila v průběhu tohoto období z hlediska kulturního a politického. Dále zmiňuje, v jakých oblastech našla pověst o Blaníku využití.
Portraits of Blaník in the 19th century in fiction
Keywords: Folklore; fairy tales; stories; 19th century; folklorismus; pohádky; pověsti; Blaník; 19. století