Edukace diabetika v prevenci syndromu diabetické nohy - Slavíková, Kamila (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou edukace diabetiků v prevenci syndromu diabetické nohy. Teoretická část zahrnuje informace o onemocnění diabetes mellitus (DM) a charakterizuje pozdní komplikaci tohoto onemocnění - syndrom diabetické nohy (SDN). Jsou zde popsány preventivní postupy vzniku tohoto syndromu a je zdůrazněna edukace diabetika. Cílem výzkumného šetření pomocí kvantitativního sběru dat dotazníkem je zjistit, jsou-li diabetici edukováni o prevenci syndromu diabetické nohy, jaký je způsob edukace a jaká preventivní opatření diabetici dodržují. Na základě výzkumného šetření vznikl edukační materiál zaměřený na prevenci syndromu diabetické nohy v oblasti správné péče o nohy.
Education of diabetics about prevention diabetic foot syndrome
Keywords: syndrom diabetické nohy; diabetes mellitus; edukace; prevence; diabetic foot syndrome; diabetes mellitus; education; prevention