Příprava a testování antimikrobiálních vlastností nátěrových hmot se zvýšenou chemickou a korozní odolností na bázi latexů s dispergovanými MgO částicemi - Steinerová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2018)
Předmětem této diplomové práce je studium pigmentovaných nátěrových hmot na bázi samosíťující akrylátové polymerní disperze s nanočásticemi oxidu hořečnatého o koncentraci 1,5 %. Součástí této diplomové práce je literární rešerše na téma antimikrobiálních vodných disperzí a veškeré problematiky s ní spojené. V experimentální části byla popsána příprava kopolymerních disperzí na bázi akrylátů s využitím samosíťujího systému diacetonakrylamidu s dihydrazidem kyseliny adipové. Tato nová vodná disperze byla pro studium porovnávána s vodnými disperzemi bez nanočástic, a to zejména z hlediska použití na nátěry pro hygienické interiérové aplikace. Déle byly hodnoceny fyzikální, mechanické a chemické vlastnosti pro stanovení jejich použitelnosti a antikorozní odolnost pro stanovení jejich možného použití na antimikrobiální povlaky kovových podkladů kde je vyžadován vysoký stupeň hygieny (například vodovodní potrubí). Kromě hodnocení vodných disperzí byly připraveny a hodnoceny i ve formě pigmentovaných NH. U pigmentovaných NH byl posuzován vliv nového pojiva na antikorozní účinnost filmu, a rovněž vliv jednotlivých pigmentů, plniv a aditiv na tyto vlastnosti. Dále bylo sledováno předpokládané možné ušetření antimikrobiálního aditiva jak pro samostatné pojivo, tak i pro naformulované fasádové barvy. Zpracované výsledky ukázaly na výhody akrylátové polymerní disperze s nanočásticemi oxidu hořečnatého ve srovnání s akrylátovou polymerní disperzí bez nanočástic.
Preparation and testing of antimicrobial properties of coatings with increased chemical and corrosion resistance based on latex dispersed MgO particles
Keywords: antimikrobiální nátěrová hmota; vodou ředitelná nátěrová hmota; nanočástice MgO; samosíťující akrylátový latex; antimicrobial coating; water-borne coating; MgO nanoparticle; self-crosslinking acrylic latex