Biskup politikem: korespondence olomouckého biskupa Stanislava Pavlovského s představiteli české a moravské zemské obce v letech 1579-1598. - Vodičková, Drahomíra (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce si klade za cíl poukázat na způsoby budování informačních sítí v 2. polovině 16. století. V celkovém pohledu má práce přiblížit čtenáři představu o vztazích mezi katolíky a protestanty v této nábožensky vypjaté době. Na základě korespondence, kterou odeslal olomoucký biskup Stanislav Pavlovský čtyřem vybraným osobám, jsem se pokusila analyzovat biskupův vztah k těmto osobám a potvrdit nebo vyvrátit domněnku, podle které by měl být zřetelný rozdíl ve vztahu výrazného rekatolizátora Pavlovského ke katolíkům a k jinověrcům.
Bishop as a politician: the correspondence between Stanislav Pavlovsky, bishop of Olomouc, and the representatives of Bohemian and Moravian estates, 1579 - 1598
Keywords: Stanislav Pavlovsky; Hynek Brtnicky of Waldstein; Adam II of Hradec; Nicholas of Hradek; Fridrich of Zerotín; 16th century; correspondence; "lords and friends"; Stanislav Pavlovský; Hynek Brtnický z Vadlštejna; Adam II. z Hradce; Mikuláš z Hrádku; Fridrich z Žerotína; 16. století; korespondence; "páni a přátelé"