Murals (nástěnné malby) v Severním Irsku - etnicita, teritorium a grafické symboly - Vrchlabský, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2005)
Záměrem práce je rozbor grafického znázornění konfliktu v jeho nejdramatičtější formě - politických nástěnných malbách, tzv. murals. Cílem práce je analýza a vysvětlení obsahu i symbolů použitých na severoirských murals, založená na rozboru symbolického kulturního a historického vyjádření, jejich úloze v rozlišení příslušných stran, radikalizaci jejich sympatizantů i výběru prostoru k jejich umístění.
Murals in Northern Ireland - ethnicity, territory and graphic symbols
Keywords: nástěnné malby; grafické symboly; Severní Irsko; území; etnicita; konflikty