Vliv onemocnění diabetes mellitus 1. typu na život dítěte a rodiny - Toufarová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2024)
Tématem bakalářské práce je vliv onemocnění diabetes mellitus 1. typu na život dítěte a rodiny. V teoretické části je popsána problematika onemocnění diabetes mellitus 1. typu, včetně jeho etiopatogeneze, příznaků, diagnostiky a prevence. Tato část bakalářské práce se dále věnuje léčbě, dispenzarizaci onemocnění a možným komplikacím. Praktická část se zabývá analýzou a interpretací výsledků, které byly získány prostřednictvím anonymního nestandardizovaného dotazníkového šetření. Respondenty v tomto výzkumu byly rodiče dětí s vybraným typem onemocnění, které navštěvují dvě diabetologické ambulance kraje Vysočina. Z výsledků průzkumu vyplývá, že diabetes mellitus 1. typu má výrazný dopad na život dítěte i jeho rodiny, ale i přes mnohá omezení mohou vést plnohodnotný život.
The effect of disease type 1 diabetes mellitus on the child and family's life
Keywords: diabetes mellitus 1. typu; léčba; etiopatogeneze; příznaky; diagnostika; prevence; děti; rodina; diabetes mellitus 1st type; treatment; etiopathogenesis; symptoms; diagnosis; prevention; family; children