Nefinanční reporting v praxi - Szabo, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nefinančního reportingu v kontextu aktuálních evropských legislativních změn, zejména směrnice CSRD a standardů ESRS. Cílem práce je zhodnotit oblast nefinančního reportingu vybraných firem v kontextu požadavků směrnice Evropské unie o podávání zpráv podniků o udržitelnosti (CSRD), a konkrétně posoudit připravenost těchto podniků na její zavedení do praxe. V teoretické části je objasněn význam, vývoj a hlavní principy ESG. Analytická část se zaměřuje na hodnocení připravenosti nefinančního reportingu prostřednictvím souboru kritérií, která vycházejí ze zásad dvojí významnosti, strategické integrace ESG a transparentnosti údajů.
Non-Financial Reporting in Practice
Keywords: nefinanční reporting; ESG; směrnice NFRD; směrnice CSRD; standardy ESRS; udržitelnost; dvojí významnost; podniková odpovědnost; non-financial reporting; ESG; NFRD directive; CSRD directive; ESRS standards; sustainability; double materiality; corporate responsibility