Možnosti odstranění kontrastních látek na bázi gadolinia z nemocničních odpadních vod - Zatloukalová, Jana (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na sledování možností sorpce kontrastních látek na bázi gadolinia (MultiHance a Dotarem) a Gd(NO3)3 na vybrané sorbenty (biomasa zelené řasy Chlorella kessleri, huminové kyseliny, aktivní uhlí) a jejich extrakci iontovou kapalinou z vodných roztoků a ze syntetické moči. Koncentrace gadolinia byla stanovována pomocí optické emisní spektrometrie s buzením v indukčně vázaném plazmatu (ICP-OES). Sorpce byla sledována v různých časových intervalech pro různé poměry pevné a kapalné fáze a dosažené výsledky byly hodnoceny s ohledem na sorpční vlastnosti použitých materiálů, kontrastních látek a matrici vzorku.
Possibilities of removing of gadolinium-based contrast media from hospital wastewater
Keywords: gadolinium; kontrastní látky; biosorpce; bioakumulace; ICP-OES; gadolinium; contrast agents; biosorption; bioaccumulation