Otitis media s perzistencí biofilmů - Hodačová, Petra (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zánětlivého onemocnění otitis media, a to zejména v souvislosti s tvorbou biofilmů. Práce zahrnuje informace o struktuře biofilmu, jeho složení a o metodách detekce těchto struktur. Předmětem textu je dále zhodnocení významu tvorby biofilmů v souvislosti s rezistencí k antibiotikům. Součástí práce je i stručný pohled na anatomii sluchového aparátu a jsou zmíněny příčiny vzniku otitis media. Dále práce zahrnuje informace o hlavních původcích otitis media a také klinických formách tohoto onemocnění vč. možností terapie. Další součástí textu jsou vybrané diagnostické metody otitis media. Závěrem jsou popsány možnosti prevence vzniku otitis media a informace o typech vakcín zaměřených na potenciální původce infekce.
Otitis media with Persistence of Biofilms
Keywords: biofilm; biofilm; antibiotická rezistence; otitis media; recidiva; perzistence; terapie; diagnostika; prevence; vakcína; antibiotic resistence; otitis media; recurrence; persistence; therapy; diagnosis; prevention; vaccine