Využití benchmarkingu při řízení podniku - Jetmarová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2012)
Dizertační práce "Využití benchmarkingu při řízení podniku" se zabývá jedním z nejčastěji využívaných manažerských nástrojů - benchmarkingem. Hlavním cílem práce je identifikovat bariéry benchmarkingu nejlepších praktik v jeho jednotlivých fázích a navrhnout možnosti jejich eliminace a tím přispět ke zvýšení efektivnosti tohoto manažerského nástroje využívaného při řízení podniku. Za tímto účelem jsou shrnuty a uceleny poznatky o typech benchmarkingu, benchmarkingových cyklech a je navržen cyklus nový, v rámci kterého jsou identifikovány bariéry, které mohou úspěšnou realizaci benchmarkingu nejlepších praktik ohrozit. Následně je pomocí empirických dat ověřena jejich platnost a platnost navržených možností jejich eliminace prostřednictvím dalších manažerských nástrojů. Dále se dizertační práce zabývá celkovým postojem podniků působících v České republice k benchmarkingu.
The use of benchmarking in business management
Keywords: Benchmarking; manažerské nástroje; bariéry benchmarkingu; benchmarkingový cyklus; benchmarking nejlepších praktik; management tools; barriers of benchmarking; cycle of benchmarking; best practice benchmarking