Studium reaktivity vanadocenového komplexu (η5C5H5)2V(CH3)2 s karboxylovými kyselinami - Svoboda, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Lineární a lomené metallocenové komplexy jsou v současnosti intenzívně studovány pro jejich katalytickou a cytostatickou aktivitu. Tyto vlastnosti souvisejí především s jejich molekulovou a elektronovou strukturou. Hlavním cílem této práce byla příprava bis(η5-cyklopentadienyl)-dimethylvanadičitého komplexu a studium jeho reaktivity s karboxylovými kyselinami. Připravené vanadičité i vanadité karboxylátové komplexy byly charakterizovány pomocí EPR spektroskopie, infračervené spektroskopie a u získaných monokrystalů byla provedena rentgenová difrakční analýza. Na základě získaných a vyhodnocených dat byly navrženy reakční mechanismy přípravy karboxylátových komplexů a byla navržena struktura připravených komplexů.
A study of reactivity of vanadocene complex (η5C5H5)2V(CH3)2 with carboxylic acids
Keywords: lomené metalloceny; dimethylvanadocen; karboxylátové komplexy; Rentgenová difrakční analýza