Poruchy chování u dětí umístěných v DD a DDŠ z pohledu vychovatele - Rajnohová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá poruchami chování u dětí a mládeže v ústavní výchově, konkrétně v dětských domovech a dětských domovech se školou, z pohledu vychovatelů. V teoretické části je definováno, co jsou poruchy chování, jejich dělení a vysvětlení vybraných poruch chování a jejich projevů. Dále jsou zde vysvětleny příčiny vzniku těchto poruch, jejich diagnostika a možnosti řešení této problematiky. Praktická část je věnována výzkumnému šetření metodou dotazování a použitým nástrojem je dotazník. Hlavním cílem je zjistit a charakterizovat, zda a jaké rozdíly jsou ve vnímání poruch chování u vychovatelů v DD a DDŠ a jak k nim přistupují.
Behavior disorders in children placed in orphanage and orphanage with school from the point of view of educator
Keywords: děti; poruchy chování; problémové děti; problémové chování; ústavní výchova; vychovatelé; children; behavioral disorders; problematic children; problematic behavior; institutional care; educators