European Union and Globalisation - Mandysová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2006)
Globalizace se odehrává v prostoru, ve kterém je nyní nové řízení moci a kde jsou nové struktury, které zaručují občanům jejích práva. Základní jev demokratické vlády není specificky evropský; je to všeobecný jev vztahující se ke globalizaci. Prohlubování ekonomické integrace omezilo jak obsahově tak formálně autonomii svrchovaných států v záležitostech ekonomické politiky. Nadstátní instituce, které nahrazují národní vlády, suverénním státům ve vzestupné míře odebírají základní nástroje ekonomické regulace v zájmu celého společenství. Globalizace se uskutečňuje v prostoru, ve kterém je nyní nová forma vlády a přicházejí nové struktury, které zajišťují občanská práva.
Keywords: globalizace; Evropská Unie; občanská práva; demokratická vláda; prohlubování ekonomické integrace; globalisation; European Union; citizens rights; democratic governance; deepening economic integration