Korozně-inhibiční vlastnosti pigmentů na bázi fosforečnanů - Němeček, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem této práce bylo sledování fyzikálně-chemických vlastností pigmentů z hlediska jejich aplikace do nátěrových hmot. Zkoumána byla barevnost jednotlivých pigmentů, barvivost pigmentů v pastě, pH a měrný odpor vodných výluhů pigmentů. Posléze byly testovány korozně-inhibiční účinky vodných výluhů pigmentů na ocelový plíšek a byly stanoveny hodnoty plošné rovnoměrné koroze. Nakonec byla realizována zrychlená korozní zkouška na ocelových plechách a provedeno hodnocení dle normy ČSN EN ISO 4628.
Corrosion-inhibition properties of pigments based on phosphates
Keywords: Antikorozní pigmenty; koroze; fosforečnany; Anti-corrosive pigments; corrosion; phosphate