Vliv složení kompozitního pigmentu na mechanické a antikorozní vlastnosti nátěrových hmot - Mikešová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se zaměřuje na ovlivnění korozní a fyzikální odolnosti organických povlaků s obsahem kompozitního pigmentu tvořeného směsným pigmentem na bázi železa v kombinaci s vodivým polymerem PANI a PPDA. Byly syntetizovány dva morfologicky odlišné zinkferitové pigmenty spinelového typu, které byly dále homogenizovány se syntetizovanými vodivými polymery. Korozní projevy těchto pigmentů byly porovnány s vlastnostmi nepigmentovaného pojiva a průmyslově vyráběnými pigmenty - tetraoxychromanem zinečnatým a oxidem zinečnatým. Modelové nátěrové hmoty byly hodnoceny pomocí zrychlených korozních zkoušek v atmosféře s obsahem SO2 ve 100% relativní vlhkosti vzduchu, v mlze rozprašovaného 5% roztoku NaCl neutrální povahy a 100% relativní vlhkosti vzduchu za zvýšené teploty. Druhým hlediskem k hodnocení byly fyzikálně-mechanické vlastnosti. Naměřené výsledky byly graficky zpracovány dostupnými metodami a diskutovány.
Influence of the composition of the composite pigment on mechanical and corrosion properties of paints
Keywords: antikorozní pigment; zinkferit; poly-p-fenylendiamin; polyanilin; nátěrový povlak; anticorrosion pigment; zinc-ferrite; poly-p-phenylenediamine; polyaniline; paint coating