Výpočet zajistného při neproporcionálních typech zajištění - Šedová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem diplomové práce je představit metody výpočtu zajistného, které se používají při neproporcionálním typu zajištění. Jsou zde zmiňovány metody Burning Cost, Exposure Rating a metoda scénářů. Hlavním tématem práce je výpočet zajistného použitím Paretova modelu. Tento model je často používán ke konstrukci nettozajistného pro vyšší prioritu při zajišťování nejvyšších škod. Postupové kroky této metody, doplněné grafickým znázorněním, jež vyúsťují v matematický model pro ohodnocení nejvyšších škod, jsou předvedeny na konkrétním praktickém případě.
Calculation of reinsurance premium in non-proportional types of reinsurance
Keywords: zajišťovny; zajištění; Paretův model; nettozajistné