Společenská smlouva v 17. a ve 20. století - Čechovičová, Hana (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá problematikou společenských smluv v 17. a 20. století. Zaměřuje se na přirozenoprávní teorie u vybraných autorů. Je rozdělena na tři základní části. Úvodní část je věnována historickému přehledu přirozeného práva a snaží se ukázat vývoj a různé pohledy na tuto problematiku. V další části se práce zabývá přirozeným stavem a přirozeným právem u Thomase Hobbese, Johna Locka a Barucha Benedicta Spinozy. Zaměřuje se na výklad a na postavení přirozených práv u zmiňovaných autorů. Poslední část se soustředí na vývoj a pojetí přirozeného práva ve 20. století u autorů Johna Rawlse a Friedricha Augusta von Hayeka. Celá práce se soustředí na komparaci přirozeného práva v 17. a 20. století.
Concept of Social Contract in 17th and in 20th century
Keywords: přirozené právo; přirozený stav; společenská smlouva; natural law; state of natural; social contract