Školství v Pardubicích v letech 1918-1945 - Pazourek, Eduard (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato diplomová práce je zaměřena na pardubické školství v letech 1918 až 1945. Nejprve je představena podoba samotného školství v meziválečném Československu a následné změny zapříčiněné nacistickou okupací. Poté se práce věnuje počtu žactva a důsledkům válečné porodnosti. Výzkum je také soustředěn na školní budovy a shánění náhradního místa k výuce. Všechny tyto aspekty jsou sledovány v meziválečné době i v pozdějším období okupace zcela samostatně. Závěrečná část je věnována odbojové činnosti v řadách pardubických studentů a učitelů.
Education Institucions in Pardubice 1918-1945
Keywords: dějiny Pardubic; dějiny školství; 20. století; meziválečné Československo; nacistická okupace; druhá světová válka; důsledky válečné porodnosti; počet žactva; školní budovy; odbojová činnost; history of Pardubice; history of the education system; twentieth century; interwar Czechoslovakia; Nazi occupation; Second World War; impacts of the wartime birth rate; number of pupils; school buildings; resistance activities