Financování bezpečnosti ve vybrané obci - Velcová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem bakalářské práce je posoudit vývoj objemu a struktury příjmů a výdajů veřejných rozpočtů, které jsou na úrovni vybrané obce alokovány do oblasti zajištění bezpečnosti. První část bakalářské práce se věnuje vymezení bezpečnosti a jejich pojmům. Další část je zaměřena na územně samosprávné celky, jejich působnost a orgány. Následně jsou představeny principy veřejných financí, příjmů a výdajů a financování bezpečnosti a veřejného pořádku na úrovni celé České republiky. Čtvrtá kapitola je zaměřena na analýzu financování bezpečnosti a veřejného pořádku a požární ochranu a integrovaný záchranný systém v obci Jaroměř a porovnávána s financováním bezpečnosti na úrovni Královehradeckého kraje a okresu Náchod. V závěru bakalářské práce je shrnutá analýza, z které vyplívá, že je na tom ORP Jaroměř hůře než Královehradecký kraj, co se týče výskytu událostí na jejich území. Nejvyšší výdaje týkající se bezpečnosti a veřejného pořádku a požární ochrany plynou z městského rozpočtu na dopravní prostředky.
The financing of security in the chosen mundicipality
Keywords: bezpečnost; veřejné příjmy; veřejné výdaje; požární ochrana; veřejný pořádek; security; public revenue; public expense; fire protection; public order