Stanovení Ag v popelu fotografického filmu metodou atomové absorpční spektrometrie - Židová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2013)
Předložená diplomová práce byla zaměřena na možnosti přímé analýzy suspenzí pro stanovení stříbra v popelu fotografického filmu FOMA jako alternativní, časově úsporné metody ve srovnání s postupy založenými na mineralizaci na mokré cestě s následnou analýzou metodou atomové absorpční spektrometrie s atomizací v plameni (FAAS). Byla provedena optimalizace podmínek měření a postupu přípravy suspenze. Studován byl vliv přítomnosti dispergačního a extrakčního média, navážky vzorku a doby ultrazvukování vzorku za účelem přípravy nejvhodnější suspenze pro analýzu. Byly určeny analytické charakteristiky stanovení stříbra pomocí navržené metody. Správnost a přesnost metody byla ověřena porovnáním výsledků získaných přímou analýzou suspenzí s daty obdrženými po mikrovlnné mineralizaci a pomocí metody LIBS. Vypracovaná metoda umožňuje nejen stanovení celkového obsahu Ag, ale i Ag přítomného v elementární formě (Ag0) a ve vázané formě jako bromid stříbrný (AgI).
Determination of Ag in ash from the incineration of photographic film by atomic absorption spectrometry
Keywords: stanovení stříbra; fotografický film; popel; analýza suspenzí; FAAS; determination of silver; photographic film; ash; slurry sampling analysis