Mediátory elektronového přenosu v amperometrických enzymových biosenzorech - Kotzian, Petr (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá možnostmi elektronového přenosu mezi enzymem a elektrodovým povrchem (uhlíkovou tištěnou elektrodou) pomocí mediátorů - oxidů kovů. Diskutováno je přímé působení těchto látek na enzym nebo zprostředkovaně na produkt enzymových reakcí, peroxid vodíku. Velká část práce je věnována optimalizaci pracovních podmínek jednotlivých systémů, (bio)senzorů, a jejich následné analytické využití při stanovení některých biologicky aktivních látek a v neposlední řadě také studiu možných interferencí při analýze reálných vzorů.
Mediators of electron transfer in amperometric enzyme biosensors
Keywords: biosenzory; Amperometrie; oxidy kovů; uhlíkové elektrody; mediátory