Zajištění provozování dráhy v souladu s potřebami obrany státu - Pittner, Radim (Univerzita Pardubice, 2018)
Správa železniční dopravní cesty, státní organizace zajišťovala přípravu na provozování dráhy po potřeby obrany státu na základě smlouvy o zabezpečení mobilizační dodávky. Tato smlouva byla uzavřena s Ministerstvem obrany České republiky. K 31. 12. 2016 byla Ministerstvem obrany České republiky její platnost ukončena vypovězením smlouvy. Tímto aktem Správa železniční dopravní cesty, státní organizace přišla o statut subjektu hospodářské mobilizace. Tento statut umožňoval využití specifických nástrojů pro přípravu na řešení krizové situace a její řešení.
Ensuring the operation of the railway infrastructure in accordance with the needs of the state defense
Keywords: bezpečnost; obrana státu; mobilizace; doprava; provozování dráhy; safety; national defence; mobilization; transport; rail operation