Lee-Carterův model mortality - Šimková, Jana (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se zabývá Lee-Carterovým modelem úmrtnosti. První část se zabývá rozdělením a stručnou charakteristikou modelů používaných k modelování úmrtnosti. Dále podrobným popisem Lee-Carterova modelu včetně charakteristiky metody využívané v rámci modelu Lee-Carter k predikci budoucích hodnot. Poslední část je věnována analýze vývoje úmrtnosti na datech pro Českou republiku, zvlášť pro muže a ženy, pomocí tohoto modelu a jejich vzájemné porovnání, včetně predikce budoucích hodnot.
Lee Carter model mortality
Keywords: Lee-Carter model; úmrtnost; predikce; ARIMA model; modelování úmrtnosti; Lee Carter model; mortality; prediction; ARIMA model; mortality modeling