Vývoj profese porodní asistence ve 20. století v České republice a Velké Británii - Frecerová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem vývoje porodní asistence v České republice a Velké Británii v průběhu 20. století. V první části je popsán vývoj a změny vzdělávání, kompetencí, postavení a zakládání profesních organizací a faktory, které vývoj ovlivnili v obou zemích v průběhu 20. století. V druhé části je vytvořen a popsán literární přehled z elektronických databází, který vychází z dostupných knih, časopisů a článků, které se zabývají také vývojem profese porodní asistence v České republice a Velké Británii v průběhu 20. století.
Development of the midwifery profession in the 20th century in the Czech Republic and Great Britain
Keywords: porodní asistentky; porodnictví; role; vzdělávání; kompetence; vývoj; historie; Česká republika; Velká Británie; 20. století; midwives; midwifery; role; education; competences; development; history; Czech Republic; Great Britain; 20th century