Vývoj odboru konzervovania a reštaurovania papiera, knižnej väzby a dokumentov na Slovensku - Šimunová, Kristína (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práca sa zameriava na vývoj odboru konzervovania a reštaurovania papiera, knižnej väzby a dokumentov na Slovensku. Cieľom práce je zmapovať vývoj reštaurátorských techník, ako aj formovanie inštitucionálneho zázemia v dielňach archívov a knižníc. Spracovanie údajov vychádza najmä z prieskumu reštaurovaných objektov pochádzajúcich z fondov Slovenského národného archívu, Univerzitnej knižnice v Bratislave, Slovenskej národnej knižnice a ďalších inštitúcií. Práca zároveň reflektuje legislatívne rámce, odborné štandardy, profesijný vývoj reštaurátorov a etické aspekty zásahov. Pozornosť je venovaná aj analýze materiálového vybavenia pracovísk a dokumentácii reštaurátorských zásahov. Záverečná časť sa venuje analýze zásahov na vybraných gotických polousňových väzbách z fondu Knižnice Bratislavskej kapituly v Slovenskom národnom archíve, pričom na tento chronologický vývoj prístupov nadväzuje reštaurovanie konvolútu tlačí so sign. Phil. 30, prevedené v rámci tejto diplomovej práce.
The Development of the Discipline of Conservation and Restoration of Paper, Bookbinding, and Documents in Slovakia
Keywords: vývoj reštaurovania na Slovensku; reštaurovanie papiera; reštaurovanie knižnej väzby; reštaurátorské techniky; etika reštaurovania; development of restoration in Slovakia; paper restoration; bookbinding restoration; restoration techniques; ethics of restoration